Aceasta amuleta folosita impotriva “ochiului rau” este foarte raspandita pe teritoriul Turciei. Se gaseste practic peste tot: femeile o folosesc pe post de bratara, cercei sau coliere. 🧿

Tot in Turcia, amuleta poate fi vazuta agatata deasupra usii caselor, a birourilor, chiar si in masini. Mamicile le agata bebelusilor in piept acest ochi albastru. Amuleta exista sub diferite forme, insa de obicei ea este rotunda. Denumirea turceasca data acestei amulete care protejeaza o persoana impotriva „ochiului rau” sau a deochiului cum se spune la romani este „nazar boncuk”.🧿

Dar ce se afla in spatele acestei superstitii? A fost odata ca niciodata… o stanca in mijlocul marii care nici cu ajutorul a o suta de oameni nu a putut fi miscata sau sparta. La marginea marii era un orasel unde traia un barbat despre care se spunea ca avea „ochiul rau” (Nazar). Dupa multa munca, oamenii din oras l-au adus pe acest om in fata stancii si cum s-a uitat la ea a exclamat: „Dumnezeule! Ce stanca mare!” In momentul in care a spus asta, s-a vazut o fisura, s-a auzit un zgomot puternic si stanca s-a crapat.

Forta “ochiului rau” ( nazar ) e recunoscuta, iar turcii se tem de ea. In spatele acestei temeri exista o poveste: O femeie naste un prunc sanatos cu obraji imbujorati. Toti vecinii vin sa il vada si ii spun femeii cat de sanatos si frumos e. Dupa ce primeste atat de multa atentie din partea intregii lumi, la cateva saptamani mai tarziu, copilul se imbolnaveste. Nu exista nicio explicatie pentru boala lui. Au descris-o ca pe „Nazar”. De aceea, aproape fiecare mama din Turcia prinde cu un ac aceasta amuleta de hainele bebelusului. O data ce ea se sparge, inseamna ca a protejat copilul si este nevoie de una noua sa o inlocuiasca.

Ideea este ca aceasta amuleta iti protejeaza casa, biroul si pe cei iubiti. Amuleta Nazar poate fi vazuta atarnand intr-un taxi, prinsa pe hainele copiilor, zidita in fundatia cladirilor moderne de birouri, deasupra pragului usilor magazinelor ca toti sa o vada.

La pas în Istanbul

Lasă un răspuns