Marele bazar din Istanbul este cel mai vechi mall din lume cu 61 de străzi acoperite și peste 4.000 de magazine pe o suprafață totală de 30.700 m² atrăgând anual intre 90-100 milioane vizitatori ce vin la shopping….ce ne mai place sportul asta…

Marele Bazar a fost creat din ordinul sultanului Mehmet al II-lea în iarna anului1455 la scurt timp după cucerirea Istanbulului de către otomani (1453). La început în Marele Bazar se comercializau numai textile.Până la începutul secolului XVII Marele Bazar a atins forma sa finală. Poziţia fizico-geografică a Imperiului Otoman situat pe trei continente şi controlul total al comunicaţiilor rutiere între Asia şi Europa a făcut ca Bazarul să fie un punct extrem de important în comerţului mediteranean.

Potrivit mai multor călători europeni începând de atunci şi până în prima jumătate a secolului al 19-lea piaţa a fost de neegalat în Europa în ceea ce priveşte abundenţa varietatea şi calitatea produselor în vânzare.Astazi aici se vinde orice: haine bijuterii mobilier covoare ceramică pantofi carti condimente ceaiuri cafea mirodenii etc. etc. Standurile care comercializează produse similare sunt de obicei grupate. Preţurile sunt rareori fixe tocmeala fiibd partea cea mai importantă a ritualului comercial de la Marele Bazar.Marele Bazar este o piaţă masivă care oferă loc de muncă pentru 26.000 de persoane.

Lasă un răspuns