Zambia confiscă un avion privat din Egipt care transporta milioane de dolari în numerar, aur și arme

0
107

Autoritățile zambiene au confiscat marți un avion privat egiptean care transporta 5,69 milioane de dolari în numerar, 602 de lingouri de aur suspecte și cinci mitraliere cu 126 de cartușe de muniție.

Oficialii zambieni au declarat marţi că avionul închiriat a avut cursa spre Lusaka de la Cairo, iar 10 persoane – şase egipteni, un olandez, un spaniol, un leton şi un cetăţean zambian – au fost arestate în aşteptarea unei investigaţii suplimentare.

Directorul general al Autorității de Control al Drogurilor din Zambia, Nason Banda, a declarat reporterilor că aurul suspectat cântărește 127,2 kilograme.

„Împreună cu ofițeri de la diferite agenții de aplicare a legii am efectuat o operațiune care a dus la sechestru”, a spus Banda.

Mai târziu, Paul Kabuswe, ministrul Zambiei pentru mine și dezvoltare a mineralelor, a declarat că lingourile de aur erau  FALSE, erau acoperite cu aur și erau compuse din cupru, zinc, staniu și nichel.

„Analiza cuprinzătoare a fost de fapt făcută în laboratoarele noastre și ceea ce au descoperit în ceea ce privește conținutul a fost că acele lingouri  conțineau cupru în intervalul de 58 până la 61 la sută și zinc în intervalul de 38 până la 41 la sută”, a spus Kabuswe.

Autoritățile egiptene nu au comentat operațiunea din Zambia, iar instituțiile de presă egiptene care au raportat inițial despre confiscare au șters între timp toate articolele de știri.

Potrivit site-ului web Zambian Observer, este posibil să fi existat cel puțin alte patru avioane pe aeroport care ar fi putut avea legătură cu avionul confiscat.

Officials said the private plane was carrying $5.69m in cash, 602 suspected gold bars and five pistols with ammunition.
„The comprehensive analysis was actually done in our labs and what they found in terms of content was that those bars contained copper in the range of 58 to 61 percent and zinc in the range of 38 to 41 percent,” Kabuswe said.

Egyptian authorities have not commented on the Zambian operation and Egyptian media outlets which initially reported on the seizure have since deleted the news clippings.

According to the Zambian Observer website there may have been at least four other planes at the airport which may have been related to the confiscated plane.

/www.middleeasteye.net/

 

Lasă un răspuns